DIS-Norge

Fra DIS-wiki

Skift til: Navigation, Søgning

DIS-Norge, Slekt og Data, er en norsk landsdækkende slægtsforskerforening.

Indholdsfortegnelse

Organisationen

Organisationen blev stiftet 12. januar 1990 og har til formål at skabe et landsomfattende forum for databehandling i slægts- og personalhistorie, sprede kendskab om det og i øvrigt stimulere norsk slægtsforskning generelt. DIS-Norge, Slekt og Data, kunne i forbindelse med den norske slægtsforskerdag i oktober 2013 fejre medlem nummer 10.000

Historie

Den svenske Forening DIS blev dannet 1. april 1980 og var inspirationen til, at DIS-Norge blev stiftet 12. januar 1990. I den første tid var databehandling og datakommunikation vigtig i foreningens virke. Nu har arbejdet med slægtsforskning generelt taget over.

I januar 2014 underskrev DIS-Norge, Slekt og Data, og DIS-Danmark en samarbejdsaftale, som indebærer, at DIS-Danmarks medlemmer får samme medlemsfordele hos DIS-Norge, som hvis man havde været medlem af DIS-Norge. Tilsvarende får DIS-Norges medlemmer samme medlemsfordele hos DIS-Danmark. Den eneste forskel er, at vi ikke får tilsendt medlemsbladet fra den anden forening.

Struktur

DIS-Norge organisation.png

DIS-Norges formand bliver valgt på landsmødet, for en periode på to år.

Bestyrelsen består af leder, 6 bestyrelsesmedlemmer og 3 suppleanter.
Generalsekretæren deltager i bestyrelsens møder.

Ud over bestyrelsen er der lag (foreninger) i alle Norges fylker (amter), og i hvert distrikslag er der et eller flere lokallag.
Den første distriktslag var DIS-Hordaland, stiftet i 1991. I mange områder er der også lokallag eller lokale grupper

Internettet

DIS-Norge, Slekt og Datas hjemmeside:
DIS-Norge driver flere tjenester for slægtsforskere på internettet: Slektsforum, Slektsforskerbasen, Gravminner i Norge, DIStreff og DISchat. Desuden er der en henvisning til genealogiske ressourcer i Norge
Et stort arbejde bliver udført af frivillige i organisationen med at teste slægtsforskningsprogrammer. P.t. testes programmene for at kvalitetssikre, at de importerer og eksporterer GEDCOM tilfredsstillende.

Medlemsbladet

Organisationen udgiver medlemsbladet Slekt og Data fire ganger om året. Bladet trykkes i farver i A4-format og har ca. 48 sider. Det udsendes til organisationens medlemmer. Der kan desuden tegnes abonnement af arkiver, biblioteker eller lignende institutioner. Bladet er tilgængelig i PDF-format for medlemmerne på organisationens hjemmeside.

Kilderegistrering

I 2001 indgik DIS-Norge og Riksarkivaren en aftale om kilderegistrering af kirkebøger. Aftalen giver DIS-Norges registreringsgrupper gratis tilgang til kirkebogskopier for registrering, men Riksarkivaren (ved Digitalarkivet) har eneret til publicering på internettet på nationalt niveau. Mange af de tilgængelige registrerede kirkebøger på Digitalarkivet er registreret og korrekturlæst af medlemmer i DIS-Norge.
Parallelt med kirkebogsregistreringen har foreningen også startet med gravstedsregistrering
Adoptér en Eidsvollssmann har foreningens medlemmer også været stærkt involveret i.

Andre landsdækkende slægtsforskerforeninger

Ud over DIS-Norge, Slekt og Data er der to landsdækkende slægtsforskerforeninger i Norge: NSF (Norsk Slektshistorisk Forening)

Personlige værktøjer