Forside for skribenter

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Velkommen til alle nuværende og kommende skribenter!

DIS-Wiki er en opslagsbog for slægtsforskere. Hvis du ved noget om slægtsforskning, så er du velkommen til at skrive det i denne bog, så andre kan få glæde af det. Du kan skrive nye artikler eller du kan forbedre og udvide de eksisterende. På denne side kan du læse noget om, hvordan du bedst muligt kan bidrage til vores fælles projekt.

Før du kan skrive i DIS-Wiki skal du oprette en konto og logge på med linket øverst til højre på denne side. Det er mest smart, hvis du som brugernavn vælger dit rigtige navn eller samme navn som du benytter på DIS' forum. På den måde kan læserne umiddelbart se, hvem der har skrevet hvad. Det vil sikkert være fremmende for troværdigheden.

Hvis du vil ændre en eksisterende artikel, klikker du simpelthen på ordet "rediger" oven over teksten. Hvis du vil oprette en artikel om et nyt emne, kan det gøres på to måder. Du kan klikke på et af de røde links i teksten eller du kan indtaste det ønskede emne i søgefeltet og trykke på "Gå til". I begge tilfælde får du mulighed for at oprette artiklen, hvorefter du bare kan begynde at skrive.

Artikelideer

Hvis du har lyst til at skrive, men ikke lige kan finde på et passende emne, så kig på siden med Ønskede artikler. Den indeholder en liste med artikler, som der linkes til fra andre artikler, men som desværre endnu ikke er skrevet. Det ville være rigtig godt, hvis vi kunne få skrevet en hel masse af dem.

Der findes også en side med Efterspurgte artikler. Den indeholder de emner, som enkelte brugere direkte har bedt om at få belyst med en artikel. På samme side kan du iøvrigt også tilføje mulige emner, hvis du selv har en ide til en god artikel, men ikke lige synes, at du er den rette til at skrive den.


Redigering af teksten

Tekstredigeringsfeltet under fanebladet Rediger

Når du har anlagt en ny artikel, eller du er gået ind på fanebladet Rediger, for at ændre en eksisterende artikel, finder du et stort redigeringsfelt. Heri skrives teksten. Den skrives som ren tekst, men den kan formatteres med nogle specielle tegn, som skrives ind i teksten.

Hvis du kan huske formatteringstegnene, kan du skrive dem direkte i teksten; men i mange tilfælde er det nemmere at bruge den række ikoner, der sidder lige over redigeringsfeltet. Hvordan de forskellige formatteringstegn fungerer, forklares nærmere på siden Tekst-formattering.

Hermed gemmes den ændrede tekst

Når teksten er ændret, så skal den gemmes som en ny version af artiklen. Under redigeringsfeltet finder du tre knapper. På dem står der hhv. Gem side, Forhåndsvisning og Vis ændringer. Med den første gemmes siden. Med den anden får du som der står en forhåndsvisning. På den måde kan du se resultatet af dine anstrengelser, før du bestemmer, om de er værd at gemme. Den tredje knap viser endelig artiklen før og efter dine ændringer.

Før du gemmer artiklen, skal du dog udfylde feltet Beskrivelse, som findes lige over de tre knapper. Her skriver du ganske kort, hvad du har ændret og hvorfor. På den måde kan andre hurtigt se, hvad der er sket. Hvis det er en ubetydelig ændring, f.eks. rettelse af en stavefejl, kan du også sætte mærke ved Dette er en mindre ændring.

Sandkassen

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skriver, redigerer og formatterer teksten, så begynd med artiklen Sandkassen (Klik på linket "sandkassen" og skriv der). Det er en artikel, hvis eneste formål er at fungere som prøveklud. Her kan du altså uden risiko skrive, ændre og slette.

Iøvrigt skal du hele tiden tænke på, at der ikke er den store risiko ved sagen. Hvis du kommer til at lave noget uhensigtsmæssigt, kan det altid laves om. I de fleste tilfælde behøver du ikke engang at rette dine egen fejl, det er der sikkert en anden venlig sjæl, der gør.

Billeder

Et billede siger mere end tusind ord. Men dermed er også sagt, at det nemt kan blive for meget. Det er en god ide, at krydre sine artikler med gode illustrationer i passende omfang; men vægten ligger på passende. Hvordan billedfilerne placeres på nettet og vises i artiklerne, kan du læse på siden Billeder i hjælpesektionen.

Seneste ændringer

Kig også ind under Seneste ændringer. Der vises en liste med de nyeste ændringer og tilføjelser. Dermed kan du hele tiden se, hvad andre skribenter har gang i for tiden. Det kan måske inspirere.