Galizien

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Galizien (kke Galicien i Spanien), der i dag er delt mellem Polen og Ukraine, var indtil 1. verdenskrigs afslutning en del af Østrig-Ungarn, placeret nord for Karpaterne fra Auschwitz i vest til Tarnopol i øst. Herfra kom en del indvandrere til Danmark, bl.a. nogle af de såk. Roepolakker, de polske landarbejdere på øerne.
Galizien var et kulturelt meget sammensat land; i 1890 var fordelingen 45 % ruthenere (ukrainere), 43 % polakker, 2 % tyskere, 10 % jøder, i hver landsby ofte med en ret klar overvægt af den ene af grupperne. De fleste bynavne findes derfor på polsk, ukrainsk, tysk, jiddish - og russisk. Det gør det vanskeligt at identificere de stednavne, der er oplyst i kilderne i Danmark, men en stor hjælp får man på den flersprogede stednavnedatabase Shtetl Seeker, der kobler en lokalitet til et landkort og oplister stednavne indenfor en radius på 10 miles - en stor hjælp til at finde mindre steder omkring en kredshovedstad.
Jarosław [polsk] findes således i følgende versioner: ukrainsk: Ярослав (Yeroslav), jiddish: יאַרעסלאָוו (Yareslov), tysk: Jaroslau
Landets inddeling i forvatningskredse omkring 1900 kan ses på Verwaltungskreise fra Galizien-online.

Eksterne links

Roepolakker Emigrantmuseets korte introduktion
Roepolakker Furesømuseets omfattende info-side
Wikipedia Polske landarbejdere i Danmark