Genforening

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Afstemningen 1920

Efter 1. Verdenskrig lykkedes det at få de allierede til at acceptere, at en afstemning skulle afgøre grænsedragningen mellem Danmark og Tyskland

En afstemning forudsatte, at det var klart, hvem der havde stemmeret.

§ 2.
Stemmeret har i Henhold til Fredstraktatens Ordlyd enhver Mand eller Kvinde, som

  • a) er fyldt 20 Aar senest 10. Jan. 1920 (Dagen for Fredstraktatens Ikrafttræden)

og

  • b)
    • enten er født i det Omraade, indenfor hvilket der ifølge Fredstraktatens Bestemmelser skal finde Afstemning Sted (Afstemningsomraadet),
    • eller har været bosat indenfor dette Omraade siden et Tidspunkt, der ligger før 1. Jan. 1900,
    • eller er blevet udvist derfra af de tyske Myndigheder, uden dér at have bevaret deres Bopæl, d. v. s. den Bopæl, som var erhvervet før 1. Jan. 1900

Dette medførte, at alle (både tyskere og danskere), der var født i afstemningsområdet, men ikke boede der, havde stemmeret.

Denne bestemmelse var i tysk favør, fordi den gav stemmeret til børn af forældre, som kort havde opholdt sig i området – fx som tyske sæsonarbejdere, lærere, officerer eller embedsmænd. Til gengæld var det i dansk favør, at de mange, som var vandret til landsdelen sydfra efter år 1900, blev udelukket fra at stemme. Og det var i dansk favør, at de ca. 2.500, der var født i afstemningsområdet, men boede i Danmark, havde stemmeret.

De ca. 6.000 sønderjyske soldater og civilister, der befandt sig i krigsfangelejre over hele kloden, blev i en storstilet aktion hentet hjem inden afstemningsdagen.

De mange, der ikke havde et klart tilhørsforhold til enten den tyske eller den danske side, blev udsat for en massiv politisk kampagne; det midlertidige ministerium for sønderjyske anliggender lod trykke over 100.000 plakater, og tilsvarende materiale blev trykt fra tysk side.

Stemmestedet blev afgjort af bopælen: hvis man boede i afstemningsområdet, stemte man i bopælenskommunen; kom man udefra, skulle man stemme i sin fødekommune. Lister over de stemmeberettigede var fremlagt til gennemsyn lokalt.

I Zone 1 fra Kongeåen til den nuværende grænse var stemmeprocenten 91,5% (godt 100.000 stemmer). De tilrejsende udgjorde 15.000 fra Danmark og 9.000 fra Tyskland. Ca. 8.000 tysksindede sønderjyder var afskåret fra at stemme, da de var tilflyttet efter 1.1.1900.

Det samlede afstemningsresultat i Zone 1: 74,9% for Danmark, 25,1% for Tyskland; se kort over stemmefordelingen i Zone 1 og 2 her

Integrationsprocessen

Henvisninger