Forside

Fra DIS-wiki

Skift til: Navigation, Søgning
Velkommen til DIS-Wiki
En opslagsbog om slægtsforskning
Vi har i øjeblikket 2.792 artikler

Kategorier

Her præsenteres Månedens artikel for februar måned 2017:

Missa Candelarum eller Kyndelmisse ligger 2. februar. Navnet betyder Lysmesse, på lat. candelarum missa.

På denne dag blev de vokslys, der skulle bruges i løbet af kirkeåret, indviet - og man fejrede Jomfru Marias renselsesfest 40 dage efter Jesu fødsel. Deraf også navnet Purificatio Mariæ.

Danske varianter af navnet:

  • Kertemesse
  • Kærmesse
  • Kjørmes Knud
  • Midvinter

Til Kyndelmisse gjorde bonden sit forråd op; der skulle helst ikke være brugt mere end halvdelen. Dagen fejredes med at spise og drikke rigeligt.

Læs mere på Kristendom.dk

Esto mihi (in deum protectorum) eller Dom. quinquagesima (50. dag før påske) er latinske navne for fastelavnssøndag. Det er den syvende søndag før påskedag. Den indtræffer tidligst 1. februar, senest 7. marts. Navnet er taget fra søndagens messetekst: Vær min tilflugts klippe... Salme 31.4-5

Fastelavnsbollernes og fastelavnsrisets historiske baggrund er, at børnene tidligere risede kvinderne for at fremme deres frugtbarhed og som belønning fik en bolle.

Dagene efter fastelavnssøndag har også navne:

  • hvidetirsdag: tirsdag efter fastelavn, hvor menuen stod på mælkemad
  • askeonsdag: hvor man dryssede aske på hovedet for at markere fastens start; fasten skulle øve i ydmyghed

Tidligere Månedens artikel: Canada - DIS-Norge - Fotograf - Haderslev Amt - Helligdagskalender - Karlebo Sogn - Lægdsruller - Patronym - Politiets Registerblade - Projekt Folketællinger - Præstens indtægter - Reval - Sejrs Sedler - Skifte - Soldat - Wads Sedler - Vejviser

Mulige emner i DIS-Wiki kunne være


  • Begreber af særlig betydning for slægtsforskningen som kirketugt, teglbrænder, lægdsmand
  • Steder og sogne i landet, du "brænder for" og hvor du har tips og råd til andre, der søger i sognet; se f.eks. Vejle Amts ni herreder med tilhørende sogne. Sognene er oprettet, og artiklerne om sognene i Nørre Tyrstrup herred er påbegyndt.
  • Serier af affotograferede kilder fra dine samlinger - med beskrivelse; se f. eks. Søgård gods

Hvis et link er blåt, er opslaget oprettet, men trænger måske til at blive bearbejdet?

Bliv aktiv skribent!

Hvis du ved noget om slægtsforskning, så skriv. Bemærk dog, at indholdet i denne bog er udgivet under GNU-licensen. Det betyder, at det er frit tilgængeligt. Du må altså ikke uden tilladelse lægge indhold ind, som andre har rettighederne til. Du skal også være klar over, at andre kan finde på at kopiere, rette og ændre det du skriver. På forsiden for skribenter, kan du læse mere om, hvordan du kan hjælpe projektet.

Om DIS-Wiki

DIS-Wiki er en opslagsbog om alt, hvad der har med slægtsforskning at gøre. Vi skriver bogen i fællesskab.

Hvis der er et emne, som mangler, er du velkommen til at tilføje en artikel om det, men husk, at det skal være relevant i forbindelse med slægtsforskning.

Se først efter i oversigten, om emnet findes i forvejen. I det tilfælde er du velkommen til at udbygge og forbedre en eksisterende artikel, hvis du f.eks. har særlig viden om et emne.

Find artiklerne i oversigten eller ved at skrive et søgeord (i ental) i søgefeltet yderst tv.

Lidt statistik

Der er ialt 2.792 artikler i databasen. Dette tal indeholder ikke diskussionssider, sider om DIS-wiki, minimale "stub" sider, omdirigeringssider og andre sider, der sikkert ikke kan kaldes artikler.

Aktuelt

2015

2016Andre sprog: Tysk - Engelsk - Nederlandsk
Personlige værktøjer
Andre sprog