Forside

Fra DIS-wiki

Skift til: Navigation, Søgning
Velkommen til DIS-Wiki
En opslagsbog om slægtsforskning
Vi har i øjeblikket 3.212 artikler

kategorier

Her præsenteres Månedens artikel for juli måned 2019:

Udvandring
Det danske Udvandrerarkiv er den nationale samling af bøger og dokumenter om dansk udvandrerhistorie. Dokumenterne er søgbare på DDA.
I Udvandrerarkivet i Ålborg er registreret 394.000 udvandrere, der mellem 1869 og 1908 har købt billet til et oversøisk rejsemål af en dansk rejseagent; d.v.s. at man i databasen ikke finder søfolk, ejheller udvandrere, der valgte andre rejseagenter end danske.
I Udvandrerlister Vejle er registreret 4000 personer, der 1879-1887 har købt billet hos agenterne Mouritsen i Vejle.
Ufrivilligt udvandrede er de de ca. 31.000 udviste, der mellem 1875 og 1919 blev meddelt i bladet Politiefterretninger. Disse kan søges i Database over udviste 1875 - 1919

Udvandrerarkivets hjemmeside er der adgang til databasen 1869-1908 og til arkivets samling af 500.000 breve og 20.000 billeder.

Udvandringen blev foretaget per skib. Efter 1875 var ruten Esbjerg-England med jernbaneforbindelse til København siden 1874 var en relativ hurtig vej til udskibningshavnene i det sydlige England. I udvandrerdatabasen er denne rute kaldt 'indirekte'. Ruterne fra Bremen Bremen og Hamburg Hamborg (betalingsdatabase) havde direkte forbindelser til både Nord- og Sydamerika. Et kort med skibsruter og togforbindelser i USA i 1853 fortæller, hvad togturen kostede og hvor lang tid rejsen fra ankomsthavn til mål varede


Passagerlister

Danmark

Tyskland

Ved søgning i tyske databaser bør man også anvende de tyske versioner af stednavne: Kopenhagen/Köbenhavn, Apenrade/Aabenraa osv.


Tidligere Månedens artikel: Canada - DIS-Norge - Fotograf - Haderslev Amt - Helligdagskalender - Karlebo Sogn - Lægdsruller - Patronym - Politiets Registerblade - Projekt Folketællinger - Præstens indtægter - Reval - Sejrs Sedler - Skifte - Soldat - Wads Sedler - Vejviser

Mulige emner i DIS-Wiki kunne være


  • Begreber af særlig betydning for slægtsforskningen som Borgerskabsprotokol, kirketugt, teglbrænder
  • Steder og sogne i landet, du "brænder for" og hvor du har tips og råd til andre, der søger i sognet; henvisninger til f.eks. lægdsruller ville være en stor hjælp for slægtsforskere, er ikke er stedkendte
  • En række godser er oprettet, men savner henvisninger til digitaliseringer, indekseringer eller afskrifter - se f.eks. Benzonseje Gods

Hvis et link er blåt, er opslaget oprettet, men trænger måske til at blive bearbejdet?

Bliv aktiv skribent!

Hvis du ved noget om slægtsforskning, så skriv. Bemærk dog, at indholdet i denne bog er udgivet under GNU-licensen. Det betyder, at det er frit tilgængeligt. Du må altså ikke uden tilladelse lægge indhold ind, som andre har rettighederne til. Du skal også være klar over, at andre kan finde på at kopiere, rette og ændre det du skriver. På forsiden for skribenter, kan du læse mere om, hvordan du kan hjælpe projektet.

Om DIS-Wiki

DIS-Wiki er en opslagsbog om alt, hvad der har med slægtsforskning at gøre. Vi skriver bogen i fællesskab.

Hvis der er et emne, som mangler, er du velkommen til at tilføje en artikel om det, men husk, at det skal være relevant i forbindelse med slægtsforskning.

Se først efter i oversigten, om emnet findes i forvejen. I det tilfælde er du velkommen til at udbygge og forbedre en eksisterende artikel, hvis du f.eks. har særlig viden om et emne.

Find artiklerne i oversigten eller ved at skrive et søgeord (i ental) i søgefeltet yderst tv.

Lidt statistik

Der er ialt 3.212 artikler i databasen. Dette tal indeholder ikke diskussionssider, sider om DIS-wiki, minimale "stub" sider, omdirigeringssider og andre sider, der sikkert ikke kan kaldes artikler.

Aktuelt

2018

  • 1. februar: Det svenske Riksarkivet giver fri adgang til bl. a. Kirkens arkivalier
  • 5. maj: DIS Danmark Slægt og Data og Sammenslutningen af Slægtshistoriske Foreninger samles under navnet Danske Slægtsforskere (DS)
  • 1. sept.: Folketælling 1803 for Hertugdømmet Slesvig er tilgængelig
  • 15. sept.: Lars Jørgen Helbo modtager årets slægtsforskerprisAndre sprog: Tysk - Engelsk - Nederlandsk
Personlige værktøjer
Andre sprog